Laiks Pekstiņstāstiem !

Vai mēs visi zinām, kas ir zaķakaķi, kaķuzirņi, kurmjukārkli, gružrupuči, kāostbutes, vilkozoli? Un vēl – vai zinām, kā audzēt konfektes un naudu? Kur atrodas Latvijas salu arhipelāgs? Laikam jau ne…

Ha! Iedomājieties: to visu un vēl daudz daudz vairāk zināja biologs un dzejnieks, bērnu grāmatu autors Jānis Baltvilks, kuram šomēnes svinam nu jau 74. dzimšanas dienu. Varam iedomāties, kā viņš, ierasti basās kājas kūļādams, kārtējo reizi sēdēs uz balta mākoņa maliņas un ar smaidu (Viņam bija tik sirsnīgas smaidu krunciņas acu kaktiņos) noskatīsies uz visiem, kas šosvētdien pulcēsies viņa dzimtajās mājās Smārdes pagasta „Zīlītēs”.

Uz brīdi kļuvusi nopietna, par gaidāmo  pasākumu stāsta Jāņa Baltvilka māsasmeita, “ZĪlīšu” namamāte Inese Vismane:

– Mēs, radi un draugi, nu jau trešo gadu vasarās pulcējamies, lai svinētu Jāņa dzimšanas dienu. Uzturot mājas un dārza patīkamo auru, nemanot vien draugu pulciņš kļūst aizvien kuplāks, svinamdienas – aizvien interesantākas. Šogad biedrība „Baltā Vilka takas” uzvarēja VKKF projektu konkursā, ieguva līdzekļus, un tagad varam darboties vērienīgāk – sadarbojoties ar pašvaldību un biedrību, turpināsim attīstīt „Putnu kalna” iekārtošanu un citas idejas. Rīkosim arī dažādus pasākumus brīvā dabā.

„Pekstiņstāstu” vakarēšana ir mums visiem kaut kas pavisam jauns. Savu piedalīšanos jau apstiprinājuši Tukuma Literātu apvienības vārda meistari: haiku autors Gvido Drage, dzejnieks un mūziķis Andris Jansons, rakstniece Guna Roze, kā arī šo rindu autore. Vēlmi piedalīties pasākumā izteikuši arī Latvijas Ornitologu biedrības ļaudis – viņiem pie mums iepatikās jau pavasara talkā. Gaidīsim arī bērnu grāmatu izdevēju, dzejnieci Inesi Zanderi un citus viesus. Ceram arī uz apmeklētāju aktīvu iesaistīšanos notiekošajā.

Pasākumā paredzēti dialogi ar autoriem, atmiņu stāstījumi un… arī klātesošo personiskie pekstiņstāsti. Gan jau arī citiem, ne tikai Jānim Baltvilkam ir gadījies redzēt, kā zaķakaķis kāpj kokos un ņaud, kā maijvaržvabole maija vakaros dūkdama lido pa gaisu, ielec dīķī un kurkst, bet ežgata tipina  izslietām adatā, pukšķina, ielaižas ceriņkrūmā un liek vaļā žadzināt…

Gaidām „Zīlītēs”! Pekstiņu stāstīšana un klausīšanās sāksies, kad dienas svelme sāks pierimt – pulksten 16.00.