TLA gada notikumu TOP 5

Atskatoties uz aizgājušo – ugunīgā Pērtiķa – gadu, uzdrošināmies sacīt, ka tas bijis labvēlīga pavērsiena gads tiem, kas pirms tam ilgi, pacietīgi un uzcītīgi strādājuši. Reizēm pat bez materiāla un morāla novērtējuma, taču ar gandarījumu par izdarīto un ar pārliecību par tuvojošos evolūciju. To Pērtiķis ļāva piedzīvot arī “Tukuma Literātu apvienībai”. Sauksim tās par uzvarām.

 Galvenā uzvara jeb TOP 1 – latviešu literatūra apsteidz tulkoto

Par lielu pārsteigumu grāmatniekiem un bibliotekāriem, par spīti skeptiķiem un nelabvēļiem, pirmo reizi atjaunotās Latvijas vēsturē latviešu rakstnieku grāmatas ir pieprasītākas nekā tulkotā literatūra. Tās izpērk grāmatnīcās un neiegulst bibliotēku plauktos. Turklāt kopš seniem laikiem populārākā lasāmviela nav vis ezoterika vai padomi labākai dzīvei, bet tieši daiļliteratūra. Pēc Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas valdes locekles Renātes Punkas teiktā, tas ir skaidrojams ar jaunu, interesantu rakstnieku parādīšanos vai arī to, ka mūsdienu rakstnieki ir radījuši jaunus, labus literāros darbus, kas ir aktuāli dažāda vecuma paaudzēm. Atkārtotus metienus piedzīvojušas arī TLA literātu grāmatas. Lēšam, ka 2016.gadā pārdoti apmēram 7000 mūsu autoru grāmatu eksemplāru. Ilgas Liepiņas, Gunas Rozes, Rolandas Bulas romāni ir ļoti pieprasīti arī bibliotēkās visā Latvijā. Atliek cerēt, ka arī dzejas ielā drīz būs svētki!

Otrā uzvara jeb TOP 2 – piepildās drosmīgas ambīcijas

TLA pirmo reizi ar savu stendu piedalījās nozares galvenajā gadskārtējā notikumā – izstādē “Latvijas Grāmata 2016” un uzreiz bija pamanītākais stends visā Ķīpsalas kompleksā. Bet sākās viss ar ikgadējiem izstādes apmeklējumiem grāmatmīļu statusā. Tad sekoja Gvido Drages haiku autorstunda izstādes programmā un Imanta Liepiņa grāmatas atvēršanas svētki, līdz 2015. gadā Ilga Liepiņa kopā ar citiem TLA kolēģiem apstaigājot izstādi, skaļi noteica: “Mēs arī varam nākt ar savu stendu! Un mums ir ko rādīt!” Tobrīd tā likās utopija, bet jau pēc gada – realitāte.

Trešā uzvara jeb TOP 3 – pašiem sava mājaslapa

Par to gribas teikt: viss labais nāk ar gaidīšanu. Skaidrs, ka dzīvojot vakardienā, šodien buksēsi uz vietas, tāpēc mājaslapa mūsu plānos bija jau pirms gada, taču ne vienmēr viss atkarīgs tikai no pašu gribas. Turklāt ar gribu vien nepietiek, ir jādara! Gada beigās sasparojāmies paši, sasparojās arī lapas tehniskās puses un dizaina autors, un skat! – vecā gada pēdējās dienās tla.lv sāka savu dzīvi interneta pasaulē. Jau tagad saņemam komplimentus par lakoniski gaumīgo dizainu un bagātīgo saturu, ko apsolāmies nemitīgi papildināt.

Ceturtā uzvara jeb TOP 4 – īstenoti jauni, unikāli projekti

Līdzās jau ierastajiem literārajiem pasākumiem, aizvadītajā gadā TLA realizēja vairākus oriģinālus projektus un piedalījās vērienīgos pasākumos. Pavasarī kopā ar Tukuma muzeju noslēdzām akciju Atrodi dzeju gleznā. Drīz pēc tam sekoja emocionāli aizkustinošais skolēnu radošo darbu konkurss Pelēkie brāļi un ar to saistītie pasākumi, kas noslēdzās Latvijas dzimšanas dienā Mālkalnā un Āžu kalnā. Jūlijā trīs mūsu dzejnieki – Baiba Talce, Gvido Drage un Sarma Upesleja – kuplināja Jaunmoku pils 115 gadu jubilejas Dārza svētku programmu. Septembrī Kurzemes Dzejas dienu programmā Liepājā notika Andra Jansona liriska koncertprogramma, bet Slampes kultūras pilī, atklājot Tukuma Mākslinieku grupas kopīgo izstādi, tikās „trīs mūzas” – māksla, Literatūra un Mūzika. Tas bija kas jauns un pārsteidzošs, un publikai patika. Tamlīdzīgos pasākumos esam gatavi piedalīties arī turpmāk. Novembrī sadarbībā ar Tukuma un Lazdu bibliotēkām noslēdzās rakstniekam Kārlim Ķezberam veltītais literāro pasaku konkurss. Visa gada garumā dažādās vietās Tukuma novadā notika mūsu literātu autorstundas, kas turpināsies arī šogad.

Piektā uzvara jeb TOP 5 – personiskie panākumi un ceļi pasaulē

Katra atsevišķa literāta personīgie sasniegumi mūs visus kopā padara stiprākus un apvienību – zināmu tālu ārpus Tukuma robežām. Vilim Seleckim 2016.gadā iznāca divas prozas grāmatas, bet Sarmai Upeslejai – Tukuma Katrīnai veltīta poēma. Ilgas Bindres dzeja iekļauta kopkrājumā Zemgales vācelīte, bet Aigars Brics, Sarma Upesleja un Aivis Briesma publicēti Liepājas literārajā žurnālā Helikons. Elmāram Augustam Rumbam plašā draugu lokā un piedaloties arī Tukuma muzejam, nosvinējām 85 gadu jubileju.

Marija Anmane gadu apmeklējusi Latvijas Rakstnieku savienības Literārās akadēmijas Prozas sekcijas nodarbības, saņēma RS Prozas diplomu. Guna Roze uzņemta Rakstnieku Savienības rindās. Ar stāstījumu par 101.kilometru viņa piedalījās barikāžu 25. gadadienas pasākumā Londonā, bija saldenieku dzejas kopkrājuma Saldus saulesstīga literārā konsultante un saņēma AKKA/LAA autora stipendiju. Tukumnieku uzsāktā Dzejas dienu akcija Sirds uz perona jau kļuvusi par ilggadēju tradīciju un iziet aizvien plašāk pasaulē. Pērn šis projekts trešo reizi ieguva VKKF finansējumu.

Par gluži vai nedalāmiem jēdzieniem kļuvuši Ukrainas traģēdija un mūsu apvienības biedrs Imants Liepiņš. Viņš ir viens no retajiem latviešu autoriem, kas vairākkārt bijis Ukrainā, dokumentējis ukraiņu cīņas par savu brīvību un neatkarību, ar aculiecinieka skatienu ļaujot arī mums ieraudzīt, kā notiek aneksija 21.gadsimtā. Pērn Imants kļuva par Latvijas Žurnālistu savienības valdes locekli un grāmatas Zaldātu zābakos redaktoru.

Ilga Liepiņa un Rolanda Bula savus romānus iesniegušas Latvijas Avīzes izsludinātajā konkursā un patlaban gaida rezultātus. Rolanda Bula divus gadus pēc kārtas plūca uzvaras laurus Tukuma Prozas lasījumos. Viņas romāns Brīvmūrnieka trīs vēlēšanās turpinājumos bija publicēts avīzē Kas Jauns un izdots elektroniskā versijā. Ilgas Liepiņas un Gunas Rozes stāsti iekļauti Ventspils Rakstnieku mājas 10 gadu jubilejai veltītajā kopkrājumā. Šī grāmata tulkota arī angliski, to lasa rakstnieki no visas pasaules, tātad – iepazīst arī mūs.