Meitenes ar… eņģeļa tetovējumu

Par Viļa Selecka romānu “Meitenes ar eņģeļa tetovējumu”

grāmatas vāks
Grāmatas “Meitenes ar eņģeļa tetovējumu” vāks

Vilis Seleckis ir mūsu novadnieks, kurš par sevi teicis:  “Vēsturnieks pēc izglītības, literāts pēc aicinājuma.” Skolotājs, skolas direktors, žurnālists. Bijis aktīvs tautfrontietis, deputāts parlamentā, kas atjaunoja Latvijas valsti. Nu jau vairāku grāmatu autors.

Viļa Selecka jaunais trilleris „Meitenes ar eņģeļa tetovējumu” patiks tiem, kas trilleros ciena loģiku un stāstu, kas šķiet ticams. Tiem, kam patīk vienā pēcpusdienā nepievarāmas grāmatas. Var izlasīt vienā garā naktī (pati pārliecinājos), bet ne pāris stundās.

Par ko ir stāsts? Žurnālists Šaicāns zaudē tiesas prāvā, kurā no viņa tiek piedzīti zaudējumi 40 000 latu apmērā par četru „goda” vīru cieņas aizskaršanu. Šos četrus: saeimas deputātu, pazīstamu mākslas fotogrāfu, mācītāju un veiksmīgu uzņēmēju Šaicāns apvainojis pedofīlijā. Šaicāns pēc tiesas sēdes ir gatavs padoties, bet negaidīti saņem dīvainu e-vēstuli ar piedāvājumu par visas sadzīves problēmas atrisinošu cenu nopirkt viņa ineterneta portālu. Galvenajam varonim tiek arī piedāvāts turpināt iesākto žurnālistisko izmeklēšanu, vākt materiālus un uzrakstīt grāmatu. Vēstuli parakstījis fonda „Dzīvības koks” pārstāvis.

Jūs jau sapratāt, ka piedāvājums tika pieņemts.

Novadniekiem patiks atpazīstamie nosaukumi – Plieņciems, Engure, Rīgas ielas. Spraigumu uztur īsās nodaļas. Humora nav pārpārēm, bet kur ir, tur sulīgs. „Guļ kā uzpūsta govs āboliņa laukā.” Vai šis: „Par ko es tev maksāju trīs ministra algas!” Tā izsakās kāds bandītisks tips. Potenciālajiem lasītājiem jāzina, ka grāmatā ir arī daudz skarbu epizožu. Būs nianses par pērkamiem tiesnešiem un negodīgiem policistiem. Bet arī par gudriem un neuzpērkamiem būs. Un, protams, skaists mīlas stāsts piedevām. Ar happy end.

Vietumis sižeta pavērsieni ir uzminami, ja ir lasīts Stīga Lārsona fenomenālais darbs „Meitene ar pūķa tetovējumu.” Taču autors pats jau romāna virsrakstā šo dažbrīža līdzību ir akceptējis. Es kā lasītāja pārāk neprotestēju, jo trilleru niša pašlaik Latvijas literatūrā ir pavisam niecīgi un ne īpaši veiksmīgi aizņemta. Tāpēc gaumīgais Viļa Selecka romāns, kas atbilst visiem trillera žanra kritērijiem, minētajā nišā iederas godam.